صفحه شخصی جواد عزیزی اجیرلو   
 
نام و نام خانوادگی: جواد عزیزی اجیرلو
استان: قزوین - شهرستان: قزوین
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  کارشناس رسمی دادگستری ومهندس مجری
شماره نظام مهندسی:  36-3-0-00468
تاریخ عضویت:  1389/02/19
 روزنوشت ها    
 

 حمله ددمنشانه رزمناو وینسنس امریکایی به هواپیمای مسافربری ایران بخش عمومی

25

12 تیرماه سالروزحمله ددمنشانه رزمناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران با 290 مسافر بیگناه
روزی که یک موشک پرتاب شده از یک رزمناو آمریکایی هواپیمای مسافربر «ارباس» ایران را با 290 سرنشین به آبهای نیلگون خلیج همشیه فارس سپرد تا ابد نام و یادشان جاوید باد

12 تیرماه1367 و در جریان جنگ عراق و ایران، یک جت مسافربر ایرانى از نوع ارباس ـ 300 (پرواز 655) در آسمان خلیج فارس برابر سوم ژوئیه ۱۹۸۸ بر فراز آبهای ایران در آسمان خلیج فارس بر اثر اصابت موشک سرنگون شد و همه ۲۹۰ تن سرنشینان آن جان باختند.
موشکى که این هواپیما را سرنگون ساخت از رزمناو آمریکایى « وینسنس» مستقر در خلیج فارس که نفتکش های کویتی را بدرقه می کرد پرتاب شده بود. این ناو که کاپیتان «ویل راجرز» بر آن فرماندهی می کرد دو موشک به سوی هواپیمای ارباس شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما) پرتاب که یکی از آنها به هواپیما اصابت کرده بود.
ارباس «ایران ایر» پرواز 655 که از تهران و از طریق بندرعباس عازم امارات بود در ده کیلومتری ناو آمریکایی و در آبهای ایران، به خلیج فارس افتاد. اجساد بسیاری از سرنشینان هواپیما در سطح آب به دست آمد و این، نشانه آن بود که هواپیمای مسافربر ایران پس از اصابت موشک، در آسمان منفجر و چند قطعه شده بود.
رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا اقدام ناو «وینسنس» را یک عمل دفاعی و قابل درک اعلام کرده بود و در عین حال گفته بود که از تلفات غیر نظامیان متاسف شده است.
66 تن از مسافران هواپیما خردسال و 36 تن از مسافران هواپیما اتباع خارجی بودند.
در واشنگتن، مقامات نیروی دریایی آمریکا در زمینه این رویداد گفته بودند: خدمه ناو «وینسنس» که همان روز با سه ناوچه ایرانی درگیر شده بودند که به سوی یک هلی کوپتر آمریکایی آتش گشوده بودند، ارباس را به جای جنگنده های اف ـ 14 ایران گرفته بودند.
چهار سال بعد مقامات نظامی آمریکا پذیرفتند که ناو وینسنس هنگام پرتاب موشک به سوی ارباس ایرانی در آبهای ایران بود.
ایران علیه دولت آمریکا به مراجع بین المللی شکایت کرد.
دولت آمریکا بعدا و درجریان رسیدگی دادگاه بین المللی لاهه پذیرفت که خونبها بدهد ولی به مراتب کمتر از مبلغ استاندارد.
کل خونبهایی که دولت آمریکا حاضر شد بدهد 61 میلیون و هشتصد هزار دلار بود. حال آنکه این دولت به بازماندگان 36 مسافر خارجی هواپیما چهل میلیون دلار پرداخت کرد.
دولت آمریکا پرداخت هزینه دادگاه بین المللی و بهای هواپیمارا جداگانه متعهد شده بود.
اصحاب نظر شلیک موشک به هواپیمای مسافربر ایران را دومین عامل خشم ایرانیان از دولت واشنگتن پس از رویداد براندازی 28 امرداد 1332 بشمار آورده اند.
جنگ عراق و ایران 48 روز بعد (20 آگوست 1988) پایان یافت.
25 ژوئن 2005 و یک هفته مانده به سالگرد ساقط شدن ارباس ایران، نیروی دریایی آمریکا ناو «وینسنس» را که ۲۰ ساله شده بود از رده خارج و بازنشسته کرد.
«وینسنس» در سن دیاگو (کالیفرنیا) بازنشسته و با یدک کش به ایالت واشنگتن و محل نگهداری ناوهای از رده خارج شده و اوراقی منتقل شده است.
هیچ‌کدام از خدمه جنگی ناو وینسنس تحت پیگیرد قرار نگرفتند و حتی فرمانده ناو کاپیتان ویل راجرز پس از انجام ماموریت خلیج فارس، نشان «لژیون مریت» دریافت کرد!.

یکشنبه 12 تیر 1390 ساعت 11:05  
 نظرات    
 
شهرام محمدی اقدم 00:13 دوشنبه 13 تیر 1390
11
 شهرام محمدی اقدم
ممنون از یادآوریتان ، یادشان گرامی باد .
میثم سید بخشی 13:26 سه شنبه 28 تیر 1390
8
 میثم سید بخشی
بله یادشان گرامی باد
امیر یاشار فیلا 15:45 سه شنبه 28 تیر 1390
11
 امیر یاشار فیلا
تابستانی بود که من تازه کلاس اول راهنمایی را به پایان رسانده بودم و شنیدن این خبر دردناک و دیدن تصویر پیکرهای سوخته و بی‌جان هم‌میهنانمان در خلیج فارس، من را کاملاً از دنیای بازیگوشی‌های کودکانه جدا کرد ...
روانشان قرین رحمت،
و لعنت ابدی نثار جنگ‌افروزان و عاملان این واقعه‌ی تلخ باد.