صفحه شخصی جواد عزیزی اجیرلو   
 
نام و نام خانوادگی: جواد عزیزی اجیرلو
استان: قزوین - شهرستان: قزوین
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  کارشناس رسمی دادگستری ومهندس مجری
شماره نظام مهندسی:  36-3-0-00468
تاریخ عضویت:  1389/02/19
 روزنوشت ها    
 

  طرح منع گسترش سلاح حدود 1600 سال پیش توسط ایرانیان پیشنهاد شده بخش عمومی

11

1610 سال پیش؛ پیشنهاد کاهش متقابل نیروهای نظامی دو ابرقدرت ایران و روم
یزدگرد یکم پادشاه ساسانی وقت ایران و بانی شهر یزد که مردی آزادیخواه بود در نخستین سال پادشاهی خود (حدود سال 400 میلادی) و پس از اطمینان از اینکه تقسیم امپراتوری روم به دو بخش شرقی و غربی نهایی است.
تصمیم گرفت ضمن ارسال پیامی به قسطنطنیه، ازفلاویوس آرکادیوس امپراتور روم شرقی بخواهد که دو ابرقدرت(ایران و روم) به یک نسبت از شمار نیروهای نظامی خود بکاهند و از مسابقه تسلیحاتی که برای هردو کشور هزینه سنگین داشت دست بردارند .
فکر تقسیم امپراتوری روم از امپراتور دیوکلتیان در سال 284 میلادی بوده است ولی تا سال 395 میلادی عملی شده و تئودوسیوس یکم (تئودوسیوس بزرگ) در آخرین ماههای عمر اقدام به نهایی ساختن این تقسیم کرد.
نهایی کردن تقسیم امپراتوری روم برای این بود که دست کم بخش شرقی آن حفظ شود زیرا که امپراتوری روم در غرب (اروپای غربی و مرکزی) دچار مشکلات جدّی از سوی ژرمن ها و هون ها شده بود و نسبت به بقاء طولانی آن تردید بود.
یزدگرد یکم با توجه به این احوال، تصمیم به طرح پیشنهاد کاهش متقابل نیروی نظامی گرفت. پس از تایید تصمیم یزدگرد در نشست بزرگان ایران و موبد موبدان ، این تصمیم به صورت پیشنهاد در پیامی به امضای یزدگرد یکم به قسطنطنیه ارسال شد.
پیام یزدگرد در متن خود تاریخ یکم می سال 400 را داشت [این تبدیل تقویمی بعدا صورت گرفته است].
طبق اسناد آرشیو روم شرقی آرکادیوس امپراتور روم شرقی 24 می همان سال (سال 400 میلادی و سه روز پس از دریافت پیام یزدگرد) به پیشنهاد ایران پاسخ نوشت و با این استدلال که آن امپراتوری در منطقه دانوب، یونان و مصر دارای معاند است آن را نپذیرفت ولی قول داد که تا زنده باشد خواهد کوشید که به قلمرو ایران تعرضی صورت نگیرد.
به این ترتیب رقابت نظامی و مسابقه تسلیحاتی دو قدرت ادامه یافت ولی اعتماد متقابل دو پادشاه تا سال 408 که آرکادیوس درگذشت باقی ماند.
همین اعتماد سبب شده بود که آرکادیوس پسر خردسال خود تئودوسیوس را تحت حمایت یزگرد قراردهد تا به سن رشد برسد ـ کاری که قبلا سابقه نداشت.
تئودوسیوس بعدا به نام تئودوسیوس دوم امپراتور روم شرقی شد.

سه شنبه 3 خرداد 1390 ساعت 12:13  
 نظرات    
 
مهدی ناظمی 06:01 چهارشنبه 4 خرداد 1390
6
 مهدی ناظمی
باعث مباهاته...ممنونم
علیرضا احمدی 11:15 چهارشنبه 4 خرداد 1390
8
 علیرضا احمدی
جالب بود